23 Mart 2016 Çarşamba

HAREM PANTOLON DİKİMİ

Herkese selmalar:) Günün konusu harem pantolon yada şalvar artık ismi herneyse:)Lafı çok uzatmadan hemen yapım aşamalarına geçmek istiyorum oldukça uzun bir post olucağı kesin.Fotoğraf kalitesi için şimidi den özür dilerim. Sadece geceleri ömer uyuduktan sonra dikiş dikebildiğimden fotoğraflama kısmıda geceye kaldı.

İlk önce doğru kumaşa doğru iğneyi seçmemiz gerekiyor..Şalvarları dikerken çok farklı kumaş türleri kullandım en ince süprem penyesinden ,kalın kumaşlara kadar denedim.favorim özellikle kış için 3 iplik şardonlu kumaşlar oldu,bulması zor ama duruşu ve kullanışı harika diyebilirim. resimdeki bu kumaş türünden.
  Makinemin markası JANOME, iğnelerimi de ona göre tercih ettim, sizde kendi makinanızına göre alabilirsiniz.

Genellikle esnek kumaş kullandığımdan jarse kumaş iğnesi tercihim.Bu iğneler yuvarlak uçlu oldugundan kumaşı delmeden dikiyor.

  Farklı numaraları var.

08/60 en ince penyeler için

10/70 biraz daha kalın penyeler için.

12/80 ise dalgıç kumaşlar da kullanıyorum

 kumaşım çok esnek değilse çok amaçlı iğne diye geçen çeşitleri tercihim.

Not: normal iğneyi çok ince süprem penyelerde
kullanırsanız kumaşınızı keser.


Kalıp çıkartırken ömerin sevdiğim bir kıyafetini baz aldım .Zamanla biraz değiştirdim.

 Ters çevirip ikiye katladım.Dikiş yerlerinden iğneler batırıp parşomen kağıdına çıkan iğne izlerini   kalemle belirginleştirdim.dikiş paylarını da ekleyip kalıbı kestim.Bu kısımı halıda yada kağıdı biraz havaya kaldırark yaparsanız iğne izleri daha kolay çıkar ve ne kadar sık iğne batırılırsa kalıbı çıkarmak okadar kolay olur:) Ön ve arka kalıbı ayrı ayrı çıkardığımı belirtmeden geçmiyim:)

 Sıra geldi cep kısmına burası biraz opsiyonel, genelde cepsiz modeller kullanılıyor ama ben duruşunu çok sevdiğimden mutlaka cepli dikiyorum.eğer baz aldığınız kıyafette cep yoksa nasıl çıkarabileceğinizi kağıda çizerek göstermeye çalıştım.


Ön kalıba istediğimiz görüntüde biraz eğimli cep şeklini çiziyoruz,sonra bel ve ilk çizdiğimiz şeklin dışından başka bir kalıp çıkarıyoruz.son olarakta ilk çidiğimizle ikinci çizdiğimiz arasında kalan kısımda bir tane daha çiziyoruz.resimde 2 parça olarak yazan çizgili kısım.

Ön paçayı kumaş katına gelicek şekilde kumaşa yerleştiriyoruz. Cep kalıpları da aşağıdaki fotoğrafta daha net .

Dikiş kısmında ilk önce cepleri sonra yan ve ağ kısmını birleştirip paça ve bel kısmnı dikiyorum.


 cep kısmında 2 parça diye söylediğim parçayı yüzü yüzüne gelicek şekilde iğneleyip çok ince şekilde dikiyorum.sonra ters çevirip biraz daha geniş ayarda 1cm den süs dikişi geçiyorum.

Arkasını çevirip 1. parça diye gösterdiğimi , yüzü yüzüne gelecek şekilde dikip cepleri bitiriyorum .diğer birleştirmelere geçmeden overlok çekiyorum.Kumaş atsa da atmasa da temiz olması açısından kişisel tercihim bu şekilde:) Overlok kısmı size kalmış.


.Ön ve arka parçayı birleştirmeden arka parçanın orta dikişini dikip overlok la geçiyorum.

Ön ve arka parçayı yüzü yüzüne gelicek şekilde iğneleyip dikiyorum.

Sondan bir önceki adım olarak paçaları içe kıvırıp 1 yada 2 cm den canım nasıl isterse geniş dikiş ayarıyla dikiyorum.Eğer kullandığım kumaş çok ince ve esnek bir penyeyse zigzag dikiş yapıyorum.


BEL..






Sona geldik:) Bel için kumaşımadan artan parçaya bağlı olarak ince veya kalın bir dikdörtken kesip orta dikişi yapıyorum ikiye katlayıp beline yerleştirip 3 katı birbirine dikiyorum .lastik için biraz boşluk bırakmayıda unutmayalım :) lastiği geçirdikten sonra son dikişi yapıp gene overlok geçiyorum.sonunda şalvarım bitmiş oluyor.bazen süs olarak ön tarafa görseli güzel gelen kordon iplerden elimle dikiyorum.


 Ömer ince ve zayıf  bir çocuk olduğundan çok geniş şalvarları yakıştırmıyorum .Daha dar biraz ağı düşük modelleri seviyorum. Kalıbı istediğiniz gibi genişletebilirsiniz.







 Bunlar da diktiğim bazı şalvarlar.


Minnak ömerikom:)

Benim diktiğim kısım burada bitti.internetten bulduğum bir kaç dikiş yönteminide paylaşmak istiyorum fikir olması açısından.Tayt ve etek modellerini de ekledim:)





 NOT: çok ince penyelerde çıkardığım kalıbı 1 cm payla dikerken daha kalın kumaşlarda yarım cantimetre payla dikiyorum.



Resim kalitesi için tekrar tekrar özür diliyorum :( maalesef sedece geceleri boş vaktim oluyor:(  özellikle dikiş  için :(Yazıyı yazmama sebebimde buydu:( Umarım dikişe yeni başlayanlara azda olsa bir faydam olmuştur.
 Herkese kocaman öpücükler.

4 yorum:

  1. Çok faydalı bir yazı olmuş. Eline sağlık. Okuyunca gaza gelip dikeyim bişeyler diyorum fakat uygun vakti bulamıyorum. Benim hobiler için daha uzun bir yolum var sanırım. Öperim o salvarlarin yakışıklı sahibini:)

    YanıtlaSil
  2. Çok faydalı bir yazı olmuş. Eline sağlık. Okuyunca gaza gelip dikeyim bişeyler diyorum fakat uygun vakti bulamıyorum. Benim hobiler için daha uzun bir yolum var sanırım. Öperim o salvarlarin yakışıklı sahibini:)

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkürler, hayli detaylı bir anlatım olmuş. Çok istifade ettim.

    YanıtlaSil
  4. Elinize emeğinize sağlık teşekkür ederim şahsım adına

    YanıtlaSil

Ben diyorum ki;